Stravování

Oblast univerzitního stravování je sekcí s velkým potenciálem pro realizaci udržitelných iniciativ. Masarykova univerzita klade velký důraz jak na pestrou a vyváženou nabídku kvalitních jídel včetně veganských a bezlepkových, tak na lokálnost používaných surovin. Minimalizace odpadu a jeho další využití je již samozřejmostí.

Udržitelná správa kolejí a menz

Zajímají Vás detaily vztahu stravování na MU a udržitelnosti? Správa kolejí a menz (SKM) vytvořila dedikovaný web k tématu udržitelného stravování na Masarykově univerzitě. Pro přechod na web udržitelné SKM (USKM) pokračujte přes odkaz níže.

Detaily zde

Naše cíle

Univerzitní stravování je, spolu s ubytováním studentů na kolejích, oblastí péče o naše studenty, kterou má pod patronací Správa kolejí a menz Masarykovy univerzity (SKM). Fungování kolejí a menz má zásadní podíl na celkové spotřebě vody, energie a tvorbě odpadu univerzity, proto je nezbytné k této oblasti přistupovat velmi zodpovědně a komplexně. Při nákupu surovin a energií pro SKM je rovněž nezbytné postupovat podle principů odpovědného nakupování.

Masarykova univerzita se ve svém dlouhodobém strategickém záměru na léta 2021–2028 hlásí k odpovědnosti následujícím cíli:

Hlavní cíl

  • Udržitelně a odpovědně řídit obnovu, rozvoj a budování univerzitní infrastruktury i pořizování souvisejících technologií a vybavení s cílem zajistit odpovídající funkční zázemí pro excelentní výzkum a kvalitní výuku i příjemné prostředí pro studenty a zaměstnance

  • V souladu s principy udržitelného rozvoje nakládat se zdroji energie, vodou a odpady a posílit informované řízení provozu univerzity umožňující efektivní užívání vybudovaných prostor i nakládání s majetkem

Dílčí cíle

  • Optimalizace rozsahu a kvality služeb poskytovaných Správou kolejí a menz MU v oblasti ubytování a stravování vedoucí k dosažení očekávaného standardu.
  • Implementace investiční strategie Správy kolejí a menz MU.
  • Vytvoření a implementace strategií pro nakládání s energiemi, vodou a odpady.
  • Zavádění systémových opatření pro snižování objemu produkovaného nerecyklovatelného odpadu, pro zvyšování podílu využívání obnovitelných zdrojů energie, pro šetrné nakládání s vodou, využití dešťové vody a zvyšování podílu využívání tzv. šedé vody.

Realizace a plány na MUNI

Děje se

Realizujeme

Orientace menz na lokální dodavatele

Prioritu by před výhradním cenovým hlediskem mělo dostat udržitelné veřejné zadávání s ohledem na lokálnost, sezónnost a další environmentální aspekty. SKM při běžném provozu nakupuje potraviny formou centralizovaného systému FirstBuySale (s výjimkou vybraných surovin, kde probíhají samostatná výběrová řízení – např. nákup brambor). Univerzitní jídelny využívají nákupů v rámci projektu f-regiony, který poskytuje podporu pro dodávání regionálních potravin klientům veřejného stravování. Na jídelní lístky jsou pravidelně zařazovány regionální varianty jídel. Preference environmentálního hlediska výběru dodavatele může znamenat vyšší nákupní cenu suroviny, ale ukazuje se, že orientace na lokální dodavatele je v některých případech i ekonomicky výhodnější (například u nákupu masa od regionálních zpracovatelů nebo oleje, kde transport výrazně navyšuje náklady nákupu).

Další využití odpadů

Biologický odpad z menz MU je svážen našimi řidiči na menzu Vinařskou, kde je uchován v nádobách na shromažďování kuchyňských odpadů v chladící místnosti tomu určené. Jednou týdně je odvážen vysoutěženou společností Kaiser servis, spol. s.r.o., která ho taktéž převáží do firmy EFG Vyškov BPS, kde je přeměněn na bioplyn a organicko-minerální hnojivo. Použitý řepkový olej po fritování od nás vykupuje společnost Kobylka s.r.o. a dále ho prodává firmě Münzer Bioindustrie GmbH ve Vídni, která z něj vyrábí různé chemické látky, především methylestery mastných kyselin.

Pořád ale platí pravidlo, že nejlepší odpad je ten, který nevznikne, a že jídlo je zkrátka ideální sníst. Proto se prosím nebojte požádat o menší porci, pokud tušíte, že celou porci nesníte.

Plánuje se

Plánujeme

Další rozšíření nabídky vegetariánských a veganských pokrmů v souladu s poptávkou.

Udělalo se

Zrealizovali jsme

  • na RMU vznikl provoz - Veggie bar - který připravuje pouze vegetariánské, veganské a RAW pokrmy
  • každý provoz každý den dle svých možností nabízí vegetariánské či veganské pokrmy ve svých jídelních lístcích
  • od května je do jídelníčku každého provozu zařazeno nejméně jedno veganské jídlo
  • dáváme přednost nákupu českých/lokálních potravin
  • potraviny objednáváme, pokud možno v balení s méně obaly, ale zároveň tak, abychom dodrželi datum
    spotřeby a neplýtvali jídlem
  • třídíme obaly
  • jídlo dáváme do odlehčených plastových obalů, které jsou recyklovatelné, v nabídce máme i bio obaly, ale preferujeme odnos pokrmu ve vlastních, čistých omyvatelných krabičkách na více použití
  • neplýtváme:
    • preferujeme objednávkový systém
    • strávník má možnost snížit si gramáž porce tak, aby jídlo snědl (nižší gramáž přílohy …)
    • zbytky jídla odváží náš smluvní partner a vyrábí z nich bioplyn
    • zbytečně neplýtváme energiemi a vodou – všichni zaměstnanci byli poučeni
    • postupně měníme starou energeticky náročnou technologii za novou, méně energeticky náročnou

Bez popisku

Věděli jste, že...?

90 % nákupů surovin v menzách Masarykovy univerzity je z lokálních zdrojů od regionálních dodavatelů (zbytek nelze od českých producentů pořídit, např. koření, rýže, semolina).

Předchozí Následující

Praktické tipy pro každého

  • Omezení plýtvání

    V Evropě připadá na jednoho člověka přes 100 kg vyhozeného jídla za rok. V ČR nejvíce jídla končí v popelnici od lidí do 29 let. Proto je vhodné cílit s odpovědnou osvětou na studenty již během studia a jejich pobytu na kolejích.

    V roce 2020 byla zprovozněna nová mobilní a webová aplikaci MobilKredit / WebKredit, jejímž prostřednictvím lze flexibilně objednat nebo případně zrušit jídlo v univerzitních menzách. Účelem zavedení objednávkového systému je kromě zkvalitnění přípravy objednávaného jídla také omezit plýtvání a vzniku zbytečného odpadu.

Bez popisku

Podělte se o své zkušenosti

Inspirujte ostatní. Napište nám o svých realizovaných projektech či zkušenostech s udržitelným stravováním na vaší fakultě nebo pracovišti.
Načítám...

Bez popisku

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info